Skok na obsah
[CNW:Counter] TOPlist

Komentáře k příspěvku
Česká věda a kyčelní implantát


[ 1 ] Vložil: jirka – [ WWW ] – 22.3.2004 13:13

To je problem cely CR.

[ 2 ] Vložil: carlos – 6.4.2004 18:26

Kristaly hydroxyapatitu jsou rovněž součástí kostní tkáně a jejich spojení s kolegenními fibrilami zajišťuje pevnost kosti. To jen pro doplnění.

Jinak se nedivím opatrnosti s jakou je postupováno v případě uvádění postupů do praxe. V medincíně jde vše hodně pomalu a mockrát se postup zkouší, než je povolen. Neznám tenhle případ, ale jakmile jde o lidi jsou všichni hrozně opatrní, protože jak jednou někdo řekl: Člověk se nedá restartovat, když spadne systém :-)

[ 3 ] Vložil: Martin – [ WWW ] – 6.4.2004 18:45

V tomto případě jde o to, že kvůli nějakému zákonu nemůže z nějakého důvodu dojít ani k tomu testování.

[ 4 ] Vložil: Petr – 2.6.2004 8:42

Endoprotézy s povrchovým nástřikem hydroxyapatitu jsou v běžné komerční nabídce zahraničních firem a v současné době se považují za léčebný standard. Právě to může být jedním z vysvětlení Vašeho článku. Finanční prostředky by totiž šly na znovuobjevení Ameriky ...

[ 5 ] Vložil: Martin – [ WWW ] – 2.6.2004 10:36

Děkuji za doplnění. Ale jsou takové endoprotézy schváleny u nás k používání?

Finanční prostředky by byly využity k tomu, že by se sposta již vyrobených nevyhovujících endoprotéz změnila na vyhovující.

[ 6 ] Vložil: Petr – 2.6.2004 22:20

V současné době lze použít tzv. endoprotézy cementované (bez povrchového nástřiku, mezi protézu a kost se musí aplikovat pojící látka) a tzv. endoprotézy necementované, natříknuté tzv. osteoaktivní látkou (jednou z nich je právě hydroxyapatit). Tato povrchová úprava zvětší povrch endoprotézy a umožní její lepší uchycení v místě implantace. Zároveň nastříknutá substance obsahuje látky, které jsou běžnou součástí kostní tkáně, mohou být metabolizovány kostními buňkami a tkáň tak protézu vpodstatě přijme "za vlastní". Osteoaktivní endoprotézy jsou schválené a u nás se běžně používají. Typ použité endoprotézy je na volbě operatéra, nedá se totiž říci, že cementované a povrchově neupravené protézy jsou zastaralé a nevyhovující. Jenom se prostě používají v jiných indikacích, kde novější typ není vhodný. Myslím si, že starší typ nelze pouhým nástřikem "zmodernizovat", poněkud se totiž liší výrobní postupy a použitý materiál - podkladové vrstvy, atd. Závěrem bych snad podotknul, že pokud by se Vámi udávaná modelová situace stala tak před deseti lety, bylo by odmítnutí grantové podpory ostudný průšvih. V současné době by však měl na grant nárok jen projekt s poněkud jiným pohledem na už poměrně dobře zvládnutou problematiku osteoaktivních endoprotéz. Právě v takových "velkých drobnostech" ale Češi vynikají a každý takový nápad by stál za podporu.

[ 7 ] Vložil: Martin – [ WWW ] – 2.6.2004 22:31

Děkuji za hodnotné informace. Ohledně plánovaného nástřiku osteoaktivní vrstvy resp. nového přístupu nemám žádné podrobné informace, ale budu osobu, od které mám tyto informace informovat, aby neměla zas tak úplně špatný pohled na naše zdravotnictví.

[ 8 ] Vložil: we just did 46 hat – [ WWW ] – 15.3.2021 3:10

Fastidious replies in return of this question with firm arguments and explaining the whole thing about that.|

[ 9 ] Vložil: fa thor shirt – [ WWW ] – 20.3.2021 21:43

For latest information you have to visit world wide web and on internet I found this web page as a best web site for latest updates.|


Přidání komentáře

Identifikace autora

Váš komentář

Nepoužívejte HTML značky, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. Odkaz na předchozí přidaný komentář vytvoříte tak, že do hranantých závore uzavřete jeho číslo - např. [3] vytvoří odkaz na třetí komentář.

Sledujte aktuální komentáře ve všech rubrikách pomocí RSS
Přímý link RSS 0.91 nezkrácené komentáře

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.