Skok na obsah

Techblog > Ostatní věda > Česká věda a kyčelní implantát

[CNW:Counter] TOPlist
21. 3. 2004 - Ostatní věda

Česká věda a kyčelní implantát

Nedávno se na Scienceworldu objevil článek nabádající k diskuzi nad problémy české vědy. Zejména si kladl otázku, proč naše věda zaostává za zeměmi se srovnatelným historickým vývojem jako jsou Maďarsko a Polsko. Jak jsou na tom zmíněné země ve vědě, netuším. Mohu vám ale ze svého okolí nabídnout příklad toho, jak jsou výzkum a jeho aplikace podporovány u nás.

Jednoho dne, se na Fakultu strojního inženýrství VUT obrátili lékaři, kteří, stručně řečeno, mění klouby. V tomto případě se jedná o kyčle. Chtěli zjistit, proč je obvykle po pěti letech nutné již operovaného člověka znovu otevřít a měnit mu kloubní jamky. Ty se totiž pacientům uvolňovaly namísto toho, aby začaly srůstat s pánví.

Hodilo by se popsat, jak taková implantovatelná jamka vypadá. Fotku bohužel k dispozici nemám. Jamka samotná je z materiálu podobného teflonu a je umístěna v držáku. Ten je v podstatě samořezným šroubem, který se zašroubuje do jamky vyfrézované v pánvi. Jeho závit není jednolitý, ale má tvar zubů, které by měly bránit vyšroubování.

Právě držák byl oním předmětem zkoumání. Zkoumané vzorky byly v tělech 9 let, 6 let a 3 dny. Mělo se zjistit, zda se s ním kostní hmota spojuje. Na první pohled se zdálo, že kost od držáku ustupuje, namísto toho, aby jím prorůstala. Přesto na některých místech povrchu byla místa, kde část organické hmoty ulpělo. Ovšem u většiny pacientů musí po pěti až šesti letech dojít k reoperaci díky tomu, že se držák z pánve uvolní. Materiál, ze kterého je zhotoven, není ke kostem dost přívětivý na to, by kolem něj v klidu rostly. Ostatně výrobce (tuzemský) jeho složení tajil. Zjistilo se, že je to víceméně běžná slitina titanu se čtyřmi procenty hliníku a pochází z Ruska.

A co řešení? Našlo se jednoduše. Měl by stačit nástřik implantátu hydroxyapatitem, což je pórezní keramika, u které je známo, že s kostmi výborně srůstá.

Kde je tedy problém? Implantovány mohou být pochopitelně použity schválené sestavy kloubů. Ty jsou certifikovány v tom stavu, v jakém jsou vyrobeny a není možné provést nástřik hydroxyapatitu a potom je implantovat. Byla tedy podána žádost na přidělení grantu pro certifikaci. Ta byla zamítnuta. Důvody zamítnutí mi nejsou známy, takže nemohu posoudit, v čem vězí problém. Je ale nepochopitelné, že takto snadné odstranění budoucích problémů mnoha lidí s kyčelními implantáty se zastavilo na několika úřednících.

Toto je podle mého názoru jeden z hlavních problémů české vědy. Zcela demotivující byrokracie.

Napsal Martin Srubar v 15:28 | Komentáře (9)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Evoluce vs. kreace (Update)
Novější příspěvek: Platy vědců v USA a ty středoevropské

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.