Techblog - RSS

Skok na obsah

Techblog > RSS

[CNW:Counter] TOPlist

RSS Techblogu

Nevíte, co je RSS?


Co je RSS

RSS samo o sobě je zkratka. Obvykle se vykládá jako "Really Simple Syndication", což znamená "Skutečně jednoduché sdílení". Z názvu už trochu vyplývá, k čemu slouží. Čtenářům webů umožňují sledovat své oblíbené servery jednoduše pomocí RSS čteček, ve kterých se jim zobrazí aktuální články, respektive jejich nadpisy a krátké anotace. To je neobyčejně pohodlné. Nemusíte procházet všechny servery, abyste zjistili, co je nového. Stačí se kouknout do čtečky a když vás nějaký článek zaujme, prostě na něj kliknete a zobrazíte si jej celý.

RSS famózním způsobem šetří váš čas a rozšiřuje možnosti toho, kolik informací jste schopni zhltnout v daném čase.

Následující odkazy vedou na domovské stránky čteček RSS, které vám doporučuji:

  • Bloglines - Webová čtečka, která mou nejoblíbenější čtečkou vůbec. Umožňuje vytvářet adresáře a je možné vytvořit vyhledávací kanál, což je kanál, který sleduje články, ve kterých se objeví vámi zadané slovo.
  • Abilon - Jediná čtečka (mimo webových), která mi spolehlivě funguje. Výhody "externích" (tj. takových, které jsou samostatný program) oceníte zejména tehdy, nemáte-li stálé připojení k internetu. S ní si můžete prohlížet nadpisy a anotace článků i off-line.
  • RSS Reader Panel - Jednoduchá čtečka jako rozšíření pro prohlížeč Mozilla Firebird. Neoplývá sice žádnými funkcemi, ale pro seznámení s RSS je výtečná. Další čtečky a rozšíření pro tento prohlížeč najdete na stránce Extension Room.

Znáte nějakou freewarovou čtečku a jste s ní spokojeni? Uděláte mi velkou radost, když mi ji doporučíte.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.