Skok na obsah
[CNW:Counter] TOPlist

Komentáře k příspěvku
Které sedadlo v autě je nejbezpečnější?


[ 1 ] Vložil: lukyn.v – [ WWW ] – 3.2.2006 8:34

Náhodou "nákupní tašky" celkem vydrží. :)

http://video.google.com/videoplay?docid=6605730767077503480&q=crash

[ 2 ] Vložil: Pjotr – [ WWW ] – 3.2.2006 9:24

Na bezpečnosť auta by som sa veľmi nespoliehal. Všetko je to na človeku, nie na aute, pretože človek môže za nehodu vo väčšine prípadoch (kedy nepočítam pády stromov a podobne).

Radšej budem jazdiť pomalšie, a podľa pravidiel, ako sa hnať za smrťou ;-).

[ 3 ] Vložil: Erix – 3.2.2006 9:32

ad [1] Nákupní taška jako taková jo, ale co ten "nákup" uvnitř..?

[ 4 ] Vložil: Martin – [ WWW ] – 3.2.2006 10:22

[1], [3] To video znám. Erix má pravdu, "nákup" by to těžko přežil. Vnitřek kabiny sice řidiče příliš neohrozil, ale zastavení ze 100 km/h na nejvýše jednom metru ano.

[2] Zcela souhlasím, je to na řidiči. Jen jsem se zamýšlel nad tím, kam si sednout, když neřídím.

[ 5 ] Vložil: kombajn – [ WWW ] – 25.2.2006 21:03

no tomu ze to ridic strhne na spolujezdce taky moc neverim... v prazdnem aute jsem to strhnul vsechno na ridice (sebe), protoze se mi zdala lepsi varianta vyletet ze silnice nez do protismeru. bohuzel tam nebylo tolik mista pro vyhnuti autu predemnou...

[ 6 ] Vložil: Divant Delvare – 28.3.2006 11:06

Zlepšení kvalit aut má jen zakrýt chybu v administrativě našeho státu. Úředníci nepovažují za důležité zdělit, které sedadlo je bezpečnější. Kam tedy máme posadit svého šéfa, až pojedeme rychlostí 120km/h. Něčím takovým bezvýznamným se přece nebudou zabývat. Radči nám řeknou kolik váží průměrný koš na prádlo.

[ 7 ] Vložil: dada211 – 2.4.2006 9:15

[7]osobně se domnívám, ze ridic ma tu vyhodu oproti spolujezcům, že sleduje dění na silnici narozdíl od ostatních, a jeho vyhodou je, že má možnost jako jedinný člen posadky auta se opřít o volant napnout svaly, a čekát naraz, kdežto spolujezdec tyto možnosti nemá. Zajimalo by mě jak by vypadala statistika, kdyby spolujezdec měl madlo o které by se mohl opřít.

Dále bych rozvinul- vstupuju -li do autobusu pokládám si tuto stejnou myšlenku "kde je tady nejbezpečnější místo"

[ 8 ] Vložil: Martin – [ WWW ] – 2.4.2006 9:34

[7] Máš pravdu, připravenost na náraz může hrát roli, která se jen těžko bude měřit. S tím autobusem to bude taky zajímavé, díky za námět, ale jakákoliv data by se scháněla ještě obtížněji než u aut, navíc naštěstí tak často nebourají, tak bych mohl sklouznout k doslova fantastickým spekulacím.

[ 9 ] Vložil: Peťa – 5.10.2006 14:12

Taky jsem se snazila najit informace o bezpecnosti na jednotlivych sedadlech a vyskocil mi tento odkaz :-)). Koukam, ze clanek uz tu je delsi dobu...nenasel nahodou nekdo v mezidobi info o bezpecnosti v autobusech? Kdykoli jedu po dalnici rozhrkanou karosou bez bezpecnostnich pasu nebo operek pro hlavu (sedadlo konci nekde nad polovinou zad), tak se celou cestu akorat modlim...

[ 10 ] Vložil: inQvisitor – 8.11.2006 10:02

Pokiaľ viem, tak sedadlo vedľa vodič je tzv sedadlo smrti. Je to vysvetlené tak, že ak sa vodič chce vyhnuť zrážke, tak vždy strhne reflexívne volant na opačnú stranu, tak aby sa sám uchránil od prípadného nárazu do prekážky nárazu, takže to váčšinou strhne napravo a narazí pravou stranou motorového vozidla do stĺpu, múra...vtedy si to odnesie spolujazdec. A pokiaľ viem, najbezpečnejšie sedadlo je, ak nerátame miesto vodiča, zadné ľavé sedadlo za vodičom z dôvodu, ktorý som už spomínal, a síce, že vodič chráni reflexívne predovšetkým seba.

[ 11 ] Vložil: Týna – 9.3.2010 6:55

Odpověď na Divant Delvare: šéfa by měl člověk posadit doprava dozadu (křížem s řidičem), ovšem to říká etiketa, nikoli bezpečnost :)

Souhlasím s dada211, myslela jsem si, že nejbezpečnější místo je řidiče-čeká, má airbag a o co se opřít. Spíš jsem spekulovala, které je druhé nejbezpečnější - zda za řidičem, nebo vpravo vzadu. Nejváženější osoba se má posadit doprava dozadu, ovšem ne z bezpečnosti (pokud vím), ale kvůli etiketě - aby nikdy nevystupovala do silnice, ale vždy na chodník. Tudíž si myslím, že 2. nejbezpečnější je sedadlo za řidičem - řidič má přecejenom větší představu, co se děje na jeho straně než na pravé straně pomocí zpětných zrcátek. Just a theory. :)

A otázka ohledně autobusu je také zajímavá.

[ 12 ] Vložil: Michal – 6.6.2011 23:58

Dobrý den,

řešil jsem to kvůli tomu, kde vozit dítě v autosedačce, ale diskuze je zajímavá obecně. Statistiky jsem také nenašel, takže je těžké asi dospět k nějakému jednoznačnému závěru,

tak tedy alespoň pár dohadů:

Zadní sedadla řekl bych obecně budou bezpečnější. Ač přední sedadla bývají obvykle lépe vybavena airbagy a dalšími bezpečnostíni systémy, tak u některých typů nehod budou mít patrně značnou nevýhodu - např. střet se zvířetem, které může proletět až to kabiny, náraz do stromu s větvemi, nebo náraz do jiného auta, kde z toho druhého auta něco vyletí a proletí skrz přední okno.

Myslím, že na přední/zadní sedadla i nějaké statistiky jsou a v nich zadní sedadla vycházela lépe.

Na předních sedadlech, jestli řidič či spolujezdec také asi není úplně jednoznačné. Domněnku o tom, že řidič strhne v případě nehody auto tak, aby "jeho půlka" nenarazila mi nepřijde úplně relevantní, řekl bych, že člověk se snaží do poslední chvíle srážce vyhnout, samozřejmě může to být i dost subjektivní. To, že řidič se může na náraz lépe "připravit" také může být otazné - některé statistiky ukazují, že v nehodách lépe dopadnou pasažéři, kteří jsou opilí či kteří spí - právě proto, že jejich tělo je úplně uvolněné. Subjektivně bych si myslel, že by na tom měl být lépe spolujezdec, protože mu nehrozí zranění od volantu/pedálu, ale když se člověk podívá na Euro NCAP, tak podle dostupných údajů se zdá, že většina auta o něco lépe chrání řidiče. Dále je tu ještě otázka obecně levá/pravá strana, to je ale stejné u zadních sedadel.

Co se týče zadních sedadel, tak podle doporučení některých studií je nejbezpečnější místo uprostřed, což je sice logické z toho pohledu, že je nejdál od všch možných míst nárazu, na druhou stranu ale je nutným předpokladem přítomnost plnohodnotého tříbodového pásu i na tomto místě, což stále ještě není úplně u všech aut, které jsou na našich silnicích, standardem. Navíc, například i u autosedačky (vajíčko) je uvedeno, že se má přepravovat pouze na krajních sedadlech. A výrobce autosedačky k tomu patrně nějaký důvod má. A dále je tu ještě ten fakt, že prostřední zadní sedadlo není chráněno předními sedadly proti případným objektům z venčí, které se do kabiny mohou při nárazu dostat.

Tedy u dětské sedačky jsem řešil víceméně pouze jestli levá či pravá strana, ale jednoznačný výsledek z pohledu bezpečnosti mi nevychází. Pravá strana je bezpečnější z toho pohledu, že je u kraje silnice a tedy eliminuje možnost sražení okoloprojíždějícím autem, či případného nárazu od projíždějích aut, když parkuji. Plus je šance, že někdo nedá "přednost z prava". Na druhou stranu, patrně nejvíce nehod se stává při odbočování do leva, kdy je více exponovaná pravá strana. Taktéž, při průjezdu křižovatkou rovně (na oranžovou), by pravděpodobnost zásahu zprava asi měla být vyšší, protože auta zprava míjím o něco později než ta zleva. Navíc, u aut zleva je menší pravděpodobnost kolize - kolizní směry jsou když jedou rovně či vlevo, zatímco u aut zprava jsou kolizní směry všechny a jsou "horší" (auto jedoucí zprava a odbočující doleva do mě narazí rovně). Samozřejmě tyto úvahy jsou poplatné tam, kde se jezdí vpravo.

U dětské sedačky nakonec zřejmě ale rozhodnou i jiné faktory - patrně to, kde je na dítě lépe vidět a také to, že umístění dětské sedačky (vajíčka) za řidiče nemusí být z prostorových důvodů možné.

Co se týče autobusu - řekl bych zadní polovina (kvůli čelnímu nárazu), na levé straně (u autobusu se může stát, že sjede ze silnice a pokud ano, tak většinou vpravo a tedy také, že se vpravo převrátí), na sedadle, které má před sebou jiné sedadlo (minimálně stejně ysoké), je poblíž nouzového východu (včetně toho "kladívka" na rozbití okna) a je do uličky (dál od nárazu).

Ale jak jsem psal v úvodu - jsou to jen dohady. :)

[ 13 ] Vložil: Martin – [ WWW ] – 7.6.2011 11:48

[12] Děkuji za zajímavé myšlenky ve Vašem komentáři.

[ 14 ] Vložil: superbeets review – [ WWW ] – 16.1.2021 7:55

Thank you for the auspicious writeup. It in truth was once a entertainment account it. Glance advanced to far introduced agreeable from you! However, how could we communicate?|

[ 15 ] Vložil: we just did 46 hat – [ WWW ] – 15.3.2021 3:10

Hello every one, here every one is sharing these kinds of familiarity, thus it's good to read this website, and I used to pay a visit this webpage every day.|

[ 16 ] Vložil: fathor shirt – [ WWW ] – 20.3.2021 3:46

I think the admin of this web site is actually working hard for his site, because here every information is quality based data.|

[ 17 ] Vložil: Shirley Kriete – [ WWW ] – 6.5.2021 11:23

First of all I would like to say fantastic blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head prior to writing. I've had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Appreciate it!|

[ 18 ] Vložil: pew pew madafakas soulmia – [ WWW ] – 10.5.2021 4:29

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.|

[ 19 ] Vložil: Bennie Henderickson – [ WWW ] – 17.5.2021 12:32

Awesome! Its truly remarkable paragraph, I have got much clear idea about from this article.|

[ 20 ] Vložil: yeezy boost 380 – [ WWW ] – 5.9.2021 5:56

I would like to express some thanks to you just for rescuing me from this trouble. After browsing throughout the world wide web and obtaining thoughts which are not productive, I believed my entire life was gone. Living without the approaches to the difficulties you have sorted out through the guideline is a serious case, and the ones that could have in a negative way damaged my career if I hadn't encountered your web page. That understanding and kindness in handling the whole thing was crucial. I'm not sure what I would've done if I hadn't discovered such a stuff like this. I can at this time relish my future. Thanks a lot so much for this specialized and amazing help. I will not be reluctant to endorse your web site to any individual who would need recommendations about this problem.

[ 21 ] Vložil: hermes belt – [ WWW ] – 5.9.2021 5:57

Needed to put you the very small word to finally thank you so much the moment again considering the splendid suggestions you have shown at this time. This is certainly shockingly generous with you giving publicly what exactly a few individuals could have advertised for an ebook to earn some bucks on their own, chiefly seeing that you could have done it if you ever desired. Those solutions as well served to provide a fantastic way to fully grasp that other individuals have similar dreams just like my very own to grasp a lot more pertaining to this problem. I believe there are numerous more pleasant moments up front for folks who look into your blog post.

[ 22 ] Vložil: supreme – [ WWW ] – 5.9.2021 5:57

I simply wanted to appreciate you once again. I am not sure the things that I would have handled in the absence of the entire tips shared by you on such a concern. It actually was a very frightful issue in my position, but taking note of this expert strategy you handled the issue forced me to jump with joy. Now i'm thankful for the work and thus expect you are aware of a great job that you are getting into teaching other individuals through your web site. Most likely you've never come across any of us.

[ 23 ] Vložil: yeezy wave runner 700 – [ WWW ] – 5.9.2021 5:57

My spouse and i were now fulfilled John could finish off his research through the precious recommendations he grabbed out of your web pages. It's not at all simplistic to just possibly be handing out steps that a number of people may have been making money from. And we also do know we have got the blog owner to be grateful to for this. The specific illustrations you have made, the easy website navigation, the friendships you can give support to instill - it's most overwhelming, and it's leading our son and the family feel that the situation is brilliant, and that's seriously vital. Many thanks for the whole thing!

[ 24 ] Vložil: johnanz – [ WWW ] – 9.11.2021 6:59
[ 25 ] Vložil: golden goose – [ WWW ] – 13.1.2022 17:31

My wife and i were very comfortable that Louis could deal with his homework from your precious recommendations he received in your web pages. It is now and again perplexing just to happen to be making a gift of thoughts which people may have been trying to sell. And we also take into account we need the blog owner to give thanks to for that. The entire illustrations you've made, the straightforward website navigation, the friendships you help to instill - it is everything overwhelming, and it's assisting our son in addition to us understand that situation is exciting, which is exceptionally important. Thank you for all!

[ 26 ] Vložil: Yowin – [ WWW ] – 25.1.2022 17:55

“Do it!” His dad orders.

[ 27 ] Vložil: Yowin – [ WWW ] – 26.1.2022 12:50

“What happened at today’s practice today that was so different from any other day, son?” His dad asks.

[ 28 ] Vložil: hermes handbags – [ WWW ] – 16.2.2022 11:47

Needed to create you a very small remark to say thanks the moment again on the exceptional advice you've provided here. It has been quite remarkably generous with people like you to give unreservedly all that a lot of folks might have offered for sale for an electronic book in making some profit for their own end, even more so since you might have tried it in the event you wanted. These things as well served as the great way to be aware that some people have similar eagerness just like my very own to know a lot more on the subject of this matter. I think there are a lot more enjoyable occasions ahead for people who take a look at your blog.

[ 30 ] Vložil: golden goose sneakers – [ WWW ] – 28.7.2023 14:49
[ 31 ] Vložil: golden goose stardan – [ WWW ] – 28.7.2023 16:56

You made some respectable points there. I looked on the web for the problem and found most people will go together with together with your website.

[ 32 ] Vložil: jordan 4 – [ WWW ] – 14.8.2023 16:55

very nice post, i definitely love this web site, carry on it

[ 33 ] Vložil: yeezy outlet – [ WWW ] – 1.10.2023 19:22

I? impressed, I must say. Actually hardly ever do I encounter a blog that? each educative and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the difficulty is something that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled across this in my seek for one thing regarding this.


Přidání komentáře

Identifikace autora

Váš komentář

Nepoužívejte HTML značky, jen čistý text. URL začínající http:// nebo ftp:// budou zobrazeny jako odkazy. Odkaz na předchozí přidaný komentář vytvoříte tak, že do hranantých závore uzavřete jeho číslo - např. [3] vytvoří odkaz na třetí komentář.

Sledujte aktuální komentáře ve všech rubrikách pomocí RSS
Přímý link RSS 0.91 nezkrácené komentáře

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.