Skok na obsah

Techblog > Astronomie > Europa má ledové bubliny

[CNW:Counter] TOPlist
3. 9. 2003 - Astronomie

Europa má ledové bubliny

Bubliny z ledu na Jupiterově měsíci Europa pozorujeme delší dobu. Dosud však nebylo jasné, jak vznikají. Studie Coloradské univerzity navrhuje možné vysvětlení záhadných ledových bublin (via ScienceDaily).

O co jde. Europa má ledový povrch asi 20 km tlustý a uvnitř je pravděpodobně moře z tekuté vody. Voda v tekutém stavu se pod ledovou kůrou udržuje díky slapovému působení Jupiteru. To znamená, že vnitřek Europy je různě "mačkán" silou Jupiterovy gravitace a tím se zahřívá. (Stejného původu jsou i gigantické erupce na měsíci Yo.) Někdy se kus teplejšího ledu ze spodní části kůry Europy vydá na cestu vzhůru a na povrchu vytvoří bublinu nebo spíše puchýř.

Jak je možné, že led projde ledem? Samotný fakt, že je lehčí (tím myslím, že má menší hustotu), nestačí. Studie navrhuje, že by v něm mohly být nečistoty a to sůl (běžná kuchyňská) a kyselina sírová. (Přítomnost nečistot v puchýřích potvrdilo i infračervené pozorování sondou Galileo.) Takový led by bez problémů mohl prolézt nahoru. Přímo se nabízí, že bychom v takových "vyvřelých" kusech ledu mohli najít život. Mohlo by jít o obyvatele Europského oceánu – bakterie nebo i něco většího. Na povrchu by přežít nemohl kvůli vysoké radiaci, takže by šlo o mrtvý život. Ale přeci jen by byl pro naše sondy mnohem přístupnější ke zkoumání, než o 20 km níže pod ledem.

Obrázek povrchu Europy – bubliny jsou poblíž nebo v tmavých skvrnách, které netvoří led.

Napsal Martin Srubar v 22:05 | Komentáře (52)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Temná hmota není všude
Novější příspěvek: Černé díry

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.