Skok na obsah

Techblog > Ostatní věda > Weby o vědě 1 – česky

[CNW:Counter] TOPlist
15. 9. 2004 - Ostatní věda

Weby o vědě 1 – česky

Nedávno mi Jirka Kouba navrhnul, že bych mohl napsat něco o tom, odkud čerpám informace pro Techblog. Dneska se podíváme, kde si můžete o nových vědeckých poznatcích přečíst česky.

Je to bída

Weby o vědě

Musím říct, že neznám česky psaný vědecký server, který by se mi zamlouval. Není taky příliš z čeho vybírat. Věda není žurnalistický obor, na kterém by se dalo snadno vydělat; pokud vůbec. A tak velké portály na popularizaci vědy víceméně kašlou a ta se stává doménou nadšenců, kterým stačí radost z toho, že si jejich článek někdo přečte a honorář je nezajímá.

Nakonec jsem vybral 7 webů, o kterých si myslím, že stojí za to je sledovat pravidelně. Informace pro Techblog z nich nečerpám, protože nabírají obvykle týdenní zpoždění za tiskovými zprávami vydanými v angličtině, ale jelikož většině čtenářů je na čtení příjemnější čeština, začínám tento miniseriál právě jimi. Odkazy na všechny zmiňované weby naleznete v závěru článku.

Scienceworld.cz – hluboká filosofie i dobré články

Web Scienceworld

Scienceworld je z mého pohledu velmi rozporuplný server. Pravidelně se tam objevují kvalitní články, aby vzápětí byly vystřídány příspěvky, které jsou pouhými citáty z relativně starých knih. Nutí k zamyšlení, ale předpokládám, že slouží k vyplňování místa, když nejsou články "živých" autorů k dispozici. Lze mu odpustit i publikování tiskových zpráv a přetisků z tištěných verzí časopisů nakladatelství IDG.

Astro.cz – kosmonautika a vesmír aktuálně

Web České astronomické společnosti

Web české astronomické společnosti je skvělým zdrojem informací pro ty, které zajímá vesmír, kosmonautika a věci kolem. Články jsou aktuální a obvykle fundované, i když někdy se jedná pouze o krátké zprávičky. Ale můj celkový dojem je pozitivní až na to, že v poslední době obsah "vysáván" převážně z webu hvězdárny v Uherském Brodě.

IAN.cz – rozpustné informace

.Web Instantních astronomických novin

Instantní astronomické noviny byly před několika lety skvělým serverem. Nyní už nejsou. Od počátku mají podivný systém zveřejňování „čísel“, ale v posledním roce se mi zdá, že úroveň článků rapidně poklesla. Možná je to subjektivní, třeba proto, že se zaměřují na čistou astronomii, ale zajímavou a stokrát někde nepropranou informaci aby tam člověk hledal lupou.

Osel.cz – převážně genetika a medicína od dobrých autorů

Web Osel.cz

Osel se do mého povědomí dostal relativně nedávno. Hned při první návštěvě jsem sice profesora Jaroslava Petra sprdnul za to, že nějaký článek, který tam publikoval pod svým jménem, byl téměř doslovným překladem článku na Nature.com a nebyl uveden zdroj. Potom mě rozhořčení ale přešlo, když jsem si uvědomil, že celý obsah webu generují zejména dva lidé – Josef Pazdera a Jaroslav Petr. Publikovat jeden až dva kvalitní články denně je obrovský výkon hodný ocenění. Jména autorů zaručují vysokou úroveň článků a při nedostatku času alespoň věcnou správnost.

Veda.ticsali.cz – málo, ale někdy zajímavě

Web vědy na Tiscali

Věda na Tiscali je dnešní outsider. Do tohoto seznamu se dostala především díky tomu, že Tiscali je jediný český portál, který se vůbec vědě věnuje. Někdy se přece jen na tomto serveru objeví zajímavý článek, ale frekvence vydávání je nízká. K dobru mu mohu přičíst také to, že mi bylo nedávno nabídnuto šéfování této sekci serveru Tiscali. Nakonec z toho z nějakých důvodů sešlo.

Transhumanismus.cz – nadšení a optimizmus

Blog Transhumanismus

Dostáváme se k jedinému blogu ze zvolených webů. Po přečtení několika článků Dalibora Šrámka na Transhumanistickém blogu, nabudete přesvědčení, že se dožijete nejméně 300 let, že budete mít počítač s neomezeným výkonem a že nanotechnologie je věcí zítřka, ne-li dneška. To ale nejsou výtky. Je pouze poznámka ke stylu psaní TH blogu. Příspěvky jsou mimořádně kvalitní a je vidět, že si Dalibor dává velkou práci se zkoumáním podkladů.

Aldebaran – vynikající bulletiny

Web Aldebaran

Myslím, že mohu říci: To nejlepší nakonec. Bulletiny Aldebaranu rozhodně stojí za přečtení. Téměř "lidským" jazykem vysvětlují neuvěřitelně složité jevy. Ale pozor. To už není typické "popsci" – tedy populární věda – je to věda téměř opravdová. U každého článku si popřemýšlíte; pokud tedy chcete. Skutečně mě nenapadá, co Aledebaranu vytknout.

Kdo je vítězem?

Žádný není. Každý si vybere dle svého gusta. Porovnáte-li to s vědeckými servery v angličtině, najdete u nás nižší aktuálnost a kvantitu. Troufám si říct, že co do kvality, dobré české články předčí drtivou většinu příspěvků na anglicky psaných webech.

Napsal Martin Srubar v 00:24 | Komentáře (77)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Platy vědců v USA a ty středoevropské
Novější příspěvek: Weby o vědě 2 – anglicky

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.