Skok na obsah

Techblog > Ostatní věda > Jaký dolet má moucha?

[CNW:Counter] TOPlist
25. 8. 2003 - Ostatní věda

Jaký dolet má moucha?

Snažím se odpovědět na otázku položenou na Deníčku.

Český internet informacemi o mouchách rozhodně nehýří. Našel jsem stránku se základními informacemi o běžných mouchách. Ta říká, že moucha se může cestovat až 20 kilometrů od místa, kde se narodila. Dejme tomu, že Boeing 747 je asi 7 tisíc krát větší, takže by měl mít dolet asi 140 tisíc kilometrů – což nemá (jeho nejlepší dolet je asi 14 500 km).

A co rychlost? Moucha létá rychlostí 8 km/h. Už je vám asi jasné, že to taky nevyjde. Boeing by musel fičet 56 tisíc km/h (15,5 km/s – což se blíží třetí kosmické rychlosti). Životnost a užitečný náklad bych se porovnávat neodvažoval. :-)

Existují také méně obyčejné mouchy. Ty dokáží (podle článku Mouchy a jejich příbuzní) létat rychlostí 1000 km/h. Tomu se mi opravdu věřit nechce. Boeing se tomto případě může rovnou zahrabat.

Napsal Martin Srubar v 21:08 | Komentáře (6)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Fráktály
Novější příspěvek: Země plná robotů

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.