Skok na obsah

Techblog > Ostatní věda > Země plná robotů

[CNW:Counter] TOPlist
30. 8. 2003 - Ostatní věda

Země plná robotů

Myslíte si, že vypukne hospodářská krize kvůli nástupu robotů na pracovní místa lidí? Markoff.tk mě upozornil na své překlady článků Robotický národ a Roboty v roku 2015 autora Marshalla Braina (mimochodem zakladatele výborného serveru How Stuff Works). Jeho vize v mnohém připomíná sci-fi knihu A. C. Clarke Konec dětství. Clarke udělal z robotů strůjce hospodářského úspěchu lidstva, kdežto Brain za nimi vidí hlavně nezaměstnanost a tím způsobené hospodářské problémy.

Myslím, že si nemusíme dělat starosti. Autor vychází z velmi podivných předpokladů. Srovnává letadla v roce 1900 (žádné) a v roce 1950 (nadzvukové, ale zmiňovaný podzvukový B-52 v roce 1950 ještě nelétal) a tvrdí, že roboti jsou dnes ve stejném vývojovém stádiu jako letadla na počátku 20. století. Kdyby se podobné srovnání provedlo mezi roky 1950 a 2000, tak by bylo velmi neúspěšné. Také vychází z Mooreova zákona, který tvrdí (a zatím celkem platí), že se výkon procesorů zdvojnásobí každé dva roky. Z toho usuzuje, že za asi dvacet let bude výkon počítačů srovnatelný s lidským mozkem. Ha ha. Je tam k nalezení více podobných podivných myšlenek. Hlavně nevím, proč by se roboti měli podobat lidem. Když už má být auto řízeno automaticky (robotem), tak není důvod, proč by ten robot měl sedět přímo za volantem. :-) Člověk je takový, jaký je proto, že je univerzální, ale roboti jsou specializovaní.

Roboti berou lidem práci neustále i dnes, ale nebojím se toho, že v dohledné době nastane situace, která je popisována ve výše uvedených článcích.

Napsal Martin Srubar v 13:47 | Komentáře (4)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Jaký dolet má moucha?
Novější příspěvek: Střed Země a DNA z otisků prstů

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.