Skok na obsah

Techblog > Astronomie > Pulsar vystřelený z naší galaxie

[CNW:Counter] TOPlist
4. 9. 2005 - Astronomie

Pulsar vystřelený z naší galaxie

Z naší galaxie byl obrovskou rychlostí vystřelen pulsar a míří do mezigalaktického prostoru. Jak je možné, že dosáhnul takové rychlosti, zatím nevíme.

Kde pulsar je a kam letí

Pulsar ve spirálovité krabí mlhovině
Pulsar v Krabí mlhovině

Pulsar (rychle rotující neutronová hvězda) s názvem B1508+55 se nachází asi 7700 světelných let od Země. Byl sledován radioteleskopy VLBA, které přesně změřily směr jeho pohybu i rychlost. Je to poprvé, co můžeme změřit rychlost vystřeleného pulsaru přímo. Díky relativně malé vzdálenosti od Země, jsme pro zjištění vzdálenosti použili klasickou trigonometrii. Zaměřili jsme jeho polohu na obloze s rozdílem půl roku a z velikosti naměřených úhlů jsme usoudili na jeho rychlost. Měření probíhala ve více letech a musela být samozřejmě korigována o nepravidelnosti v oběhu Země kolem Slunce.

Zjistilo se, že se pulsar pohybuje rychlostí 1100 km/s a byl vystřelen ze souhvězdí Labutě (Cygnus). Toto souhvězdí je domovem obřích hvězd s velmi krátkým životem. A právě v něm pulsar začal svůj život jako obyčejná klidná, byť velká, hvězda.

Co ho vystřelilo

Dráha pulsaru za posledních 2.5 milionu let na noční obloze
Zvětšit
Dráha pulsaru na noční obloze od jeho vzniku před 2.5 miliony let
Credit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Před dvěmi a půl miliony let došlo k zániku velké hvězdy, ze které neutronová hvězda vznikla. Konec byl doprovázen mohutným výbuchem – takzvaně zazářila supernova. Při výbuchu dojde k odhození části hmoty původní hvězdy (v daném okamžiku červeného veleobra). Když supernova neodhodí svou hmotu rovnoměrně všemi směry, dostane její pozůstatek určitou hybnost. Vědcům modelujícím supernovy se podařilo tyto pochody napodobit, ale nikdy nedosáhli takové rychlosti, jakou se změřený pulsar pohybuje. Hledají nyní chyby ve svých modelech. Vysoká rychlost může mít ze své podstaty dvě příčiny. Buď v supernově byla hmota rozdělena mnohem nerovnoměrněji, než je to možné v počítačích vědců a nebo vniklá neutronová hvězda má mnohem menší hmotnost, než bychom čekali.

Nenarazí do nás, další vystřelené hvězdy

Nakonec preventivně zklamu příznivce katastrofických vizí s blízkým koncem civilizace. Pulsar do nás nikdy nenarazí, letí totiž pryč z galaxie do volného vesmíru. Vystřelování hvězd je ve vesmíru běžné a není nebezpečné. Na začátku roku 2003 byla vystřelena dvojhvězda rychlostí 20 km/s (ne výbuchem supernovy) a další "střelba" se děje zcela jistě i bez našeho vědomí.

Napsal Martin Srubar v 18:32 | Komentáře (116)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice. Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.