Skok na obsah

Techblog > Astronomie > První fotografie exoplanety

[CNW:Counter] TOPlist
1. 5. 2005 - Astronomie

První fotografie exoplanety

Podařilo se vyfotografovat první planetu patřící jinému slunci, než tomu našemu. Zásluhu na tom mají vědci z Evropské jižní observatoře. Bohužel je to planeta velká, vzdálená a neobyvatelná. Navíc na tom není nic zvláštního a fotografie nám neřekne o mnoho více než jiné metody pozorování.

Obří exoplaneta

Exoplaneta s hnědým trpaslíkem na pozadí

Planeta s pěkným jménem 2M1207b rotuje kolem mateřské hvězdy (hnědý trpaslík – velmi slabá hvězda) 2M1207A v soustavě vzdálené od nás 200 světelných let. Váží pětkrát více než Jupiter a svou hvězdu obíhá ve vzdálenosti dvakrát větší, než Neptun naše Slunce. Exoplaneta je neobvyklá i na poměry planet, které jsme schopni na velké vzdálenosti objevovat. Je velká, obíhá daleko a nalezli jsme ji v systému starém pouhých 8 miliónů let. Můžeme spekulovat, zda by mohla vzniknout klasickou cestou z protoplanetárního oblaku nebo nějak jinak.

Příliš mnoho povyku

Obrázek, který je nyní s velkým povykem prezentován, byl pořízen již loni v září. Tehdy se nevědělo, zda je na obrázku hnědý trpaslík a jeho exoplaneta nebo jde o náhodné zachycení jiné hvězdy na pozadí. Nedávná měření potvrdila exoplanetu.

Obrázek exoplanety a hnědého trpaslíka v infračerveném spektru

Snímek byl pořízen v infračerveném spektru ve třech různých vlnových délkách (obdoba skládání obrazu z červené, zelené a modré). Takže se nejedná o fotografii v klasickém smyslu slova. Jiná způsoby měření, jako jsou např. sledování ovlivnění dráhy hvězdy, změny jasu, poskytnou podobně "detailní" informace o exoplanetách. Jen se výsledky měření změn jasu neprezentují tak snadno jako fotka. Ovšem co se týče výsledků, může nám být způsob měření ukradený do té míry, jak vám může být jedno, v jakém jazyce jsou zdrojové články tohoto příspěvku.

Mohu jen spekulovat, zda se Evropská jižní observatoř snaží odpoutat pozornost od nějakého svého neúspěchu podobně, jako ESA začala propagovat Auroru po katastrofě sondy Beagle 2. Snad je to pouze nevinná zkouška zlepšené popularizace výsledků vědy. Evropa si snad v této oblasti už vezme příklad z USA.

Další informace

Napsal Martin Srubar v 00:19 | Komentáře (123)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Magnetické bubliny, zlobivé Slunce
Novější příspěvek: Pulsar vystřelený z naší galaxie

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.