Skok na obsah

Techblog > Nano > Detektor laseru s povrchem z nanotrubek

[CNW:Counter] TOPlist
30. 1. 2005 - Nano

Detektor laseru s povrchem z nanotrubek

Díky svým unikátním vlastnostem se nanotrubky dočkaly dalšího uplatnění. Tentokrát na senzorech pro měření výkonu laserů.

Povrch detektoru laseru pokrytý spletencem tenkých nanotrubek
Povrch detektoru
Credit: NIST

Nevím jak často je ve vědě nutné měřit výkon laseru, ale když už je to třeba, musí to být měření velmi přesné – např. pro jeho kalibraci. Pro tato měření se používají pyroelektrické detektory (Detektory, na kterých zahřátím vzniká napětí). Pro přesnost měření je důležitý povrch těchto detektorů, který musí pohltit pokud možno veškeré záření laseru, dobře vést teplo a ještě vydržet často vysokou koncentraci energie v paprsku laseru. Nanotrubky všechny tyto vlastnosti splňují výborně, a proto je vědci nanesli na povrch senzoru. Takové senzory se mohou uplatnit jak při kalibraci laserů – uvádí se příklad detektorů použití biologických zbraní, nejspíš jen proto, aby to znělo důležitě – a snad by mohly mít význam využití nanotrubek v palivových článcích. Jak by tam konkrétně tato aplikace mohla uspět, netuším. Snad jen elektrody pokryté povlakem z nanotrubek by lépe odváděly teplo.

Napsal Martin Srubar v 23:20 | Komentáře (0)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Mechanická paměť pro počítače
Novější příspěvek: Duté nanokoule a nanokrystaly

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.