Skok na obsah

Techblog > Mars > Sklizeň na Marsu

[CNW:Counter] TOPlist
27. 8. 2003 - Mars

Sklizeň na Marsu

Nebude se to týkat mediálního šílenství ohledně blízkého Marsu. Mimochodem, Jiří Dušek z Astronomického deníku byl dnes v Radiofóru na Radiožurnálu. Zaujalo mě, že se jeden posluchač ptal, jestli na nás může Mars spadnout, když se tak přibližuje. I další dotazy byly zajímavé. :-)

A teď už k té sklizni. Zaujal mě článek Harvesting Mars, kde je navrhováno, že by astronauté měli suroviny pro cestu zpět na Zemi případně pro delší pobyt získávat přímo na Marsu. Jsou srovnáváni se starými dobyvateli, kteří také byli živi z darů objevených krajin. Pro získání potřebných látek z půdy navrhují vědci využít hojné množství oxidu uhličitého v atmosféře Marsu k superkritické extrakci. Pro ní se používá superkritický oxid uhličitý. Z obyčejného CO2 se superkritický stane při teplotě 31,1°C a tlaku 73 atmosfér. To je celkem nezajímavé. Zajímavější je, že v tomto stavu je něco mezi kapalinou a plynem a různé látky se v něm dobře rozpouštějí. Na Marsu by se do toho naházely šutry a z nich by se vyextrahoval vodík, kyslík, hořčík pro pohon případně další látky. Na Zemi to využíváme prozaičtěji. Na "vyndání" kofeinu z kávy, na různé rostlinné esence a další. Velkou výhodou takového postupu je, že když snížíte tlak CO2, tak rozpuštěné látky zkondenzují a spadnou na dno. A tak si můžete koupit energetický nápoj s přidaným kofeinem nebo kávu bez kofeinu.

Napsal Martin Srubar v 22:12 | Komentáře (74)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: 1 Gb/s z pásky (update)
Novější příspěvek: Pšenice na Mars

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.