Skok na obsah

Techblog > Mars > Jaderná fúze – pohon pro let na Mars!?

[CNW:Counter] TOPlist
23. 1. 2003 - Mars

Jaderná fúze – pohon pro let na Mars!?

Včera jsem psal, že se pro pohon k letu na Mars zvažuje jaderný reaktor, obdobný jako v běžné jaderné elektrárně, pomocí kterého by se vyráběla elektřina pro pohon iontových motorů. Je také možné využití jaderné fúze, kdy se jádra těžkého vodíku (deuteria) přeměňují na helium. To má ty výhody, že jadernou fúzí vzniká více enegie, než při jaderném rozpadu částic a zejména, že není nutné měnit jednu energii (tepelnou) na další (elektrickou, mechnickou). Pro to, aby jaderná fúze začala je třeba teploty asi 100 miliónů °Kelvina. Při této teplotě jsou produktem fúze kromě helia, neutrony tzn. elektricky neutrální částice, které nejde "usměrnit" magneticky. Proto pro pohon v vesmírné lodi je třeba provozovat jadernou fúzi za teploty asi 600 miliónů °Kelvina. Tehdy vznikají kladně nabité částice alfa (jádra helia), které lze relativně jednoduše magneticky usměrnit do výtokové trysky a tím vyvinout požadovaný tah. A jak se dosáhne takto vysoké teploty? Podobně jako v mikrovlné troubě :-). Plasma udržovaná v magnetickém poli bude zahřívána mikrovlnami. Další podrobnosti se dozvíte v článku Nuclear fusion could power NASA spacecraftt.

Další informace o jaderné fúzi

Napsal Martin Srubar v 16:18 | Komentáře (4)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Novější příspěvek: Další sonda bude vyslána k Marsu

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.