Skok na obsah

Techblog > Mars > ESA chce přistát na Marsu? – Spíš pohřeb

[CNW:Counter] TOPlist
5. 2. 2004 - Mars

ESA chce přistát na Marsu? – Spíš pohřeb

O tom, že ESA má program Aurora jsem vás informoval už na Štědrý den loňského roku. Ani tehdy to nebyla žádná novinka. Program má počátky v roce 2001.

Střih na pohřešovanou sondu Beagle 2. Ke konci ledna jsme ještě doufali, že by se mohla ještě ozvat. 2. února vydala ESA zprávu, že se kontakt stále nedaří (zatím nikoliv trvalý odkaz) a ani na fotografiích přistávací elipsy není zřetelné místo dopadu padáku a štítu Beaglu. Kamerou s vysokým rozlišením byla zatím snímána jen malá část elipsy. (125kB)

A z ničeho nic 3. února vydaly agentury AP, Reuters a nepochybně mnohé další zprávy jako Evropští vědci plánuji misi na Mars nebo Evropa se připojuje k závodům … o Mars. Jelikož to bylo dostatečně senzační, nechyběly ani Novinky.

Pro mě osobně z toho nevyplývá to, že by ESA spustila vesmírné závody, ale prostý fakt, že Beagle 2 už opravdu pohřbili. A aby trochu zastínili úspěch roverů Spirit a Oportunity, bylo nutné nějak zviditelnit sebe. Povedlo se jim to výborně. Bohužel jen velkými slovy.

Napsal Martin Srubar v 22:46 | Komentáře (66)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Pátrání po Beagle 2
Novější příspěvek: Na Marsu byl život

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.