Skok na obsah

Techblog > Mars > Člověk na Marsu do roku 2033

[CNW:Counter] TOPlist
24. 12. 2003 - Mars

Člověk na Marsu do roku 2033

ESA v rámci svého programu Aurora uveřejnil plán pro vyslání prvního člověka na Mars. V článku Aurora’s roadmap to Mars jsou také stručné informace o některých výzkumech které by tomu měly předcházet. Nejzajímavější je plán samotný:

  • 2007 – Mise pro demonstraci a ověření technologie vysokorychlostního návratového pouzdra.
  • 2009 – ExoMars – Mise, ve které bude vyslán rover (vozítko pro pohyb po Marsu), který by zkoumal stopy po současném nebo minulém životě na Marsu a zjistil charakter prostředí na jeho povrchu.
  • 2011 / 2014 – Mise, při které by se měl dopravit z Marsu na zem první vzorek jeho materiálu.
  • 2014 – Mise pro ověření postupů spojování a parkování modulů na orbitu, testování zařízení pro zajištění životních podmínek a prostorů pro posádku. Toto proběhne na LEO (tj. na nízké oběžné dráze země).
  • 2018 – Ověření aerobrakingu a aerocapture, elektrického slunečního pohonu a měkkého přistání.
  • 2024 – Lidská mise na Měsíc pro ověření klíčových zařízení pro zajištění životních podmínek, prostorů pro posádku, současné ověření výkonnosti a přizpůsobivosti posádky a také možnosti využívání místních zdrojů.
  • 2026 – Automatická mise na Mars na otestování důležitých fází lidského letu.
  • 2030 / 2033 – Mise, která by měla vyvrcholit přistáním člověka na Marsu.

Ovšem plán není nijak závazný a v článku samotném je uvedeno, že se může průběžně měnit. Je to samozřejmě pochopitelné s ohledem na to, jaké potíže se mohou kdykoliv vyskytnout.

Nemyslete si, že jsem nějaký šílenec, který by neslavil vánoce a jen psal nesmysly o Marsu. Štědrý večer byl skvělý. A vám přeji dokonalou pohodu po celé svátky. Možná jsem opravdu divný, protože bych si plakát s plánem programu Aurora (pdf, cca 1200kB) klidně pověsil na zeď. :-)

P. S. Za několik hodin – 2:35 CET – vstoupí modul Beagle 2 sondy Mars Express do atmosféry Marsu a vy to můžete sledovat online stejně jako předchozí části jeho letu.

Napsal Martin Srubar v 23:44 | Komentáře (77)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Pšenice na Mars
Novější příspěvek: Mars – v kráterech bude rušno

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.