Skok na obsah

Techblog > Mars > Mars – v kráterech bude rušno

[CNW:Counter] TOPlist
31. 12. 2003 - Mars

Mars – v kráterech bude rušno

Zatímco sonda Beagle2 možná přistála v kráteru a nám se to nelíbí, tak rover Spirit se do kráteru chystá a to se nám líbí. Jedná se ovšem o dva naprosto rozdílné krátery.

Na weblogu Beagle2 se píše, že kráter, do kterého mohl přistát, má průměr 1,2 km, hloubku 180 m a je starý přibližně 50 tisíc let. Pokud by Begle přistál v něm nebo jeho okolí, bylo by to velmi nešťastné. Nachází se tam mnoho kamenů odvržených po dopadu meteoritu, což je povrch naprosto nevhodný k přistání jakékoliv sondy natož Beaglu, který se má rozevřít jako květina. :-)

Sonda Spirit vypuštěná loni NASA má 4. ledna přistát v Gusevově kráteru. Není to žádná "golfová jamka", ale 150 km široká díra v zemi vytvořena před asi čtyřmi miliardami let dopadem meteoritu. Je velmi pravděpodobné, že to bylo obrovské jezero se spoustou přítoků. A právě to láká vědce a fandy mimozemského života. Spirit se zaměří právě na stopy po přítomnosti vody a života. Je vybaven také malou bruskou, aby mohl odbrousit povrch kamenů, a tak zjistit postup usazování hornin, který probíhá jinak pod vodou a jinak na vzduchu.

Ještě si dovolím poznámku ke změně dráhy sondy Mars Express. Ze zprávy na ČASu i dalších zdrojů mám pocit, že je tato úprava (Korekce mi připadá jako slabý výraz viz obrázek.) dráhy chápána jako reakce na nefungující spojení s Beaglem. Není to pravda. Tato změna byla plánována, neboť z předchozí rovníkové dráhy by bylo možné sledovat jen úzký pás povrchu planety. Na současné polární je pokryt celý povrch Marsu. Nad pravděpodobné místo přistání Beaglu se dostane 7. ledna v 13:13 CET.

Zdroj: Destination: Gusev Crater
Obrázek roveru Spirit
ESA o změnách dráhy Mars Express

P. S. Víte, co znamená název sondy Beagle2? Podle toho, co jsem našel to je druh chrta s krátkýma nožkama a jemnou srstí. :-)

Napsal Martin Srubar v 00:45 | Komentáře (84)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Člověk na Marsu do roku 2033
Novější příspěvek: Myška Marťan

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.