Skok na obsah

Techblog > Nano > Krystalická struktura podle přání

[CNW:Counter] TOPlist
4. 8. 2004 - Nano

Krystalická struktura podle přání

Nanovlákna z nitridu galia nejsou novinkou, ale teprve nedávno se podařilo ovlivnit jejich růst tak, jak si představujeme.

Co je nitrid galia

Nanovlákno z nitridu galia s trojúhelníkovým průřezem
Credit: Berkley Lab

Nitrid galia je polovodič. Na tom není nic zvláštního. Ovšem je to materiál anizotropický. To znamená, že jeho vlastnosti závisí na tom, kterým směrem se v krystalech materiálu pohybujeme. Například světlo se jím může jedním směrem šířit pomaleji a jiným rychleji. U nitridu galia se tato vlastnost projevuje zejména v elektrické a tepelné vodivosti, indexu lomu nebo piezoelektrické polarizaci.

Je zřejmé, že zejména u tenkých nanovláken bude důležité, jakou orientaci budou mít jejich krystaly.

Důležitý podklad, ze kterého nanovlákna rostou

Nanovlákno z nitridu galia s trojúhelníkovým průřezem
Credit: Berkley Lab

To, jakou orientaci budou mít krystaly v nanovláknu se vědcům podařilo ovlivnit tím, na jakém podkladu vyrůstala. Když rostla na oxidu litia a hliníku – LiAlO2 (Chápu to tak, že je to jedna sloučenina, ale nevzpomínám si, že bych takový oxid uměl pojmenovat.), tak vyrostla vlákna trojúhelníková, když na oxidu hořečnatém – MgO, tak šestihranná.

Nyní už se vědci budou moci soustředit na to, aby zjistili, jak využít anizotropických vlastností k tomu, aby vylepšili stávající produkty využívající polovodivého nitridu galia nebo přišli i s něčím úplně novým. Týká se to zejména modrých svítivých diod, tranzistorů případně by se mohly povést i tenounké nanovláknové lasery.

Zajímal-li by se někdo o toto téma hlouběji, může se přečíst celý článek (pdf 415 kB). Strojaři (zejména "materialisté") si určitě připomenou Millerovy indexy směrů a rovin.

Napsal Martin Srubar v 23:50 | Komentáře (5)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Magnet z uhlíku
Novější příspěvek: Filtrování vody nanotrubkami

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.