Skok na obsah

Techblog > Fyzika > Testování kvantové gravitace

[CNW:Counter] TOPlist
5. 2. 2006 - Fyzika

Testování kvantové gravitace

Standardní model kvantové fyziky je nejlépe otestovanou vědní teorií současnosti. Další teorie, které se jej snaží sjednotit s Einsteinovou obecnou relativitou zatím nebylo jak testovat. Vědci ale přišli na to, že je otestovat lze při explozi masivní hvězdy.

Souboj smyčkové teorie gravitace, superstrun a dalších

Explodující hvězda

Na finální teorii kvantové gravitace existuje několik kandidátů. Jsou to především M-teorie jejiž součástí je teorie superstrun, smyčková teorie gravitace, teorie supergravitace a další. Teorie jsou to komplexní, problém je s jejich testováním. Od začátku jsou vymýšleny se záměrem, aby v dosažitelných podmínkách dávaly stejné výsledky jako obecná relativita a extrémních podmínek, kde se předpovědi liší, nejsme schopni dosáhnout. Přesto se pomalu snažíme překročit stín Einsteina a dokázat, že jeho dnes téměř sto let stará teorie, nedává vždy správné předpovědi. Zkoušíme to různými způsoby. Zatím pouze tak, že v dostupných "gravitačních podmínkách" extrémně zvyšujeme přesnost měření. Nyní vědci chtějí otestovat smyčkovou teorii gravitace na vzdálenost mnoha tisíc světelných let. Jak?

Explodující a kolabující hvězda testuje teorii

Teoretici na základě smyčkové teorie gravitace předpověděli, že krátce před explozí velmi masivní hvězdy (více než 4 krát těžší než Slunce), jejíž kolabující jádro vytvoří černou díru, dojde ke krátkému zastínění hvězdy, které Einsteinova teorie nepředpokládá. Vědci doufají, že program na sledování vysokoenergetických částic EUSO Evropské kosmické agentury by po roce 2010 jejich výpočty potvrdil.

Každopádně na teorii kvantovou teorii gravitace případně teorii všeho si ještě dlouho počkáme.

Napsal Martin Srubar v 23:43 | Komentáře (136)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice. Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.