Skok na obsah

Techblog > Fyzika > Stav beztíže není úplně bez tíže

[CNW:Counter] TOPlist
25. 1. 2003 - Fyzika

Stav beztíže není úplně bez tíže

Jakýkoliv zvuk, třeba ze sluchátek kosmonauta, nebo třeba jemné vibrace ventilátoru způsobují, že v kosmických lodích na oběžné dráze není dokonalý stav beztíže, ale mikrogravitace. To může mít vliv na některé citlivé experimenty. Takovým příkladem může být hoření. Plamen ve vesmíru není takový, jaký ho známe, tj. kapkovitý, ale oheň ve stavu beztíže hoří v kuličkách, přičemž spotřebovává minimum paliva. To je zajímavé pro výzkum hoření ve spalovacích motorech. Vědci se snaží tuto mikrogravitaci měřit, a proto jsou tyto detektory (SAMS) namontovány v raketoplánech a na ISS v modulu Destiny. Další podrobnosti se můžete dočíst v článku The G's in the Machine.

Tak trochu "off topic" se mi zalíbil závěr článku: "And that sounds like good science." (A to zní jako dobrá věda.) Takové slovní spojení by mě v češtině nikdy nenapadlo, ale v angličtině to vypadá dobře.

Napsal Martin Srubar v 16:19 | Komentáře (72)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Gravitace se ASI šíří rychlostí světla
Novější příspěvek: Jak jsem diskutoval na IAN, ...

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.