Skok na obsah

Techblog > Technologie > Sklo měkne pod paprskem laseru

[CNW:Counter] TOPlist
13. 9. 2004 - Technologie

Sklo měkne pod paprskem laseru

Zvláštní polovodivé sklo změklo, když se na něj posvítilo laserem. Překvapivě ne proto, že by jej koncentrovaný paprsek roztavil. Dokonce se ani nezahřálo. Příčinu takového chování vědci zatím neznají.

Sklo ani tvrdé ani měkké

Plátek skla

Na tuto zvláštní schopnost vědci z univerzity v Ohiu přišli, když zkoumali chování polovodivé slitiny germania a selenu. Jelikož germanium je tvrdé a selen měkký, nezbytné nalézt optimální složení slitiny, aby její mechanické vlastnosti byly vyhovující. Důležitý je nalézt správný poměr tvrdosti a křehkosti (resp. houževnatosti). A jelikož tvrdý se obvykle rovná křehký a naopak, bývá tento úkol těžkým oříškem. Studovány bývají slitiny v tzv. tranzitní oblasti chování materiálu. Tranzitní oblast je taková, ve které (v tomto případě) malá změna vzájemné koncentrace složek slitiny vyvolá velkou změnu mechanických vlastností. Tato oblast se u zkoumaného skla nachází poblíž poměru 80Ge : 20Se.

Může za to laserové ukazovátko

Když vědci měřili tvrdost jednoho ze vzorků, nemohli se stále dobrat uspokojivého výsledku. Měření měla obrovský rozptyl. Později přišli na to, že změny tvrdosti způsobuje laser o příkonu pouhých 5 miliwatů, který používají k měření tvrdosti. Pro lepší přiblížení; je to příkon stejný jako v laserovém ukazovátku.

Mimochodem; tento způsob měření tvrdosti je docela zajímavý. Měřili ji tak, že zjišťovali rychlost průchodu zvukových vln vzorkem a tu měřili právě laserem. Údajně způsobem podobným, jak se měří rychlost auta radarem. Půjde pravděpodobně o nějakou interferometrii.

Tvrdost se sníží na polovinu

Nakonec zjistili, že při ozáření laserem je tvrdost skla poloviční, ale ihned po "zhasnutí" laseru, se tvrdost vrací na původní hodnoty. Vědci nemají jasno v tom, co tyto jevy způsobuje. Předpokládají, že proud fotonů světla by mohl vyhazovat elektrony molekul z těch správných poloh, které je drží pohromadě a tím snižují pevnost.

Hledá se využití

Pro objevy tohoto typu bývá obtížné nalézt využití. Jsou zmiňovány nové typy přepisovatelných pamětí pro počítače, ale nevím, jestli se navrací doba mechanických počítačů, které by byly schopny využít změny mechanických vlastností. O změně vlastností elektrických jsem se nic nedočetl. Při změně tvrdosti by bylo zajímavé, dovědět se, co sklo udělá, když je zdeformováno pod laserovým paprskem a ten vypneme. Zůstane zdeformované nebo má tvarovou paměť?

Napsal Martin Srubar v 00:14 | Komentáře (9)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Slunečnicový olej pro výrobu vodíku
Novější příspěvek: Airbus A380

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.