Skok na obsah

Techblog > Osobní > Proč eBay koupila Skype doopravdy

[CNW:Counter] TOPlist
16. 9. 2005 - Osobní

Proč eBay koupila Skype doopravdy

Pro peníze. Koupě internetové telefonní firmy Skype společností eBay po dlouhé době rozvířila diskuze ve světě nové ekonomiky – internetu. Všichni si kladou otázku proč. A nikdo si to nedokáže vysvětlit. Vysvětlení existuje.

Koupě Skype se 52 milióny uživatelů

eBay+Skype=$$$$$

Obvykle se zdůrazňuje, že eBay za každého z 52 miliónů uživatelů zaplatil 48 dolarů. Ano, jednak si koupil uživatele a zejména značku Skype, kterou má i část internetem příliš nedotčené populace spojenou s telefonováním přes internet. Potenciál k dalšímu přílivu uživatelů je velký. Zde začíná problém. Kupovat uživatele nemá smysl, jak jsme se přesvědčili na konci první internetové bubliny v roce 2001. Obyčejně uživatele svou vlastní přítomností v síti peníze nepřinášejí. Ale Skype je jiné. Mít 52 miliónů uživatelů visících na Skype je totéž, jako vlastnit všechny telefonní linky v Německu. Desítky miliónů uživatelů znamenají, miliardy zisku. Čím více jich je, tím více lidí jim bude chtít volat i z jiných sítí, mobilních telefonů a pevných linek. A právě v tom jsou skryty ony miliardy.

Bude vydělávat na terminačních poplatcích

Za několik let se budou uživatelé Skype počítat na stovky miliónů a další stovky miliónů jim budou chtít volat z běžných telefonních sítí. Udělejme si jednoduchý propočet. Za dva roky bude Skype mít 100 miliónů uživatelů, desetině z nich budou z telefonních sítí volat lidí 20 minut měsíčně. Terminační poplatek bude stanoven na rozumných 5 centů na minutu. Potom 10Mx20x0,05 = $10M příjmů měsíčně a tedy 120 miliónů dolarů ročně na tržbách jen z tohoto zdroje. Mají-li být tržby z dnešních zdrojů Skype 60 miliónů dolarů, za dva roky to může být nejméně dvojnásobek. Předpokládám tedy, že do dvou let budou tržby Skype přes 250 miliónů dolarů ročně a budou pokračovat s třicetiprocentním nárůstem. Jelikož se do zisku Skype má dostat až příští rok, tipuji náklady na přibližně $100M ročně, takže za dva roky předpokládám zisk $150M. S dalším nárůstem tržeb by se Skype stalo investicí s návratností 10 až 15 let. A to není vůbec špatné na to, jaký potenciál má internetová telefonie a videotelefonie v dlouhodobém horizontu.

Samé spekulace

Vzhledem k tomu, že se na telekomunikačním trhu zas tak dobře neorientuji, jsou údaje, ze kterých vycházím při výpočtu zisku a nákladů do značné míry spekulace. Vycházím-li z toho, že eBay si rozmyslela, co kupuje, jsou podle mě věrohodné. Nejlepší čas pro nákup akcií eBay už dávno minul, ale jestli o ně máte zájem, nakupujte je teď, už nikdy nebudou tak levné.

Další informace

Napsal Martin Srubar v 16:48 | Komentáře (28)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Big Brother a VyVolení
Novější příspěvek: Drobné novinky na webu

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.