Skok na obsah

Techblog > Osobní > Nesmysly v 21. Století

[CNW:Counter] TOPlist
11. 2. 2004 - Osobní

Nesmysly v 21. Století

Možná jste si toho všimli, možná ne, že v lednovém vydání časopisu 21. Století objevilo docela hodně nesmyslů. Nedivil bych se, kdybyste jich nalezli i více než já. Zejména rubrika FAQ by byla velmi zábavná, kdyby si nehrála na to, že odpovědi jsou seriózní. A nebo na první pohled zcela bezchybný článek "Jižní Afrika chce rozsvítit svět". Pomyslná pravdivost se začne rozplývat už tehdy, když navštívíte odkazy uvedené rovnou u článku. O tom, jakou práci si autorka dala se sháněním podkladů svědčí výsledky vyhledávání fráze PBMR. Můžete hádat, co je v nich první odkaz. Pobouřen těmito "nepravostmi" jsem neváhal a 28. 1. 2004 napsal dopis šéfredaktorovi 21. Století – Pavlovi Přeučilovi.

Myslím, že 14 dní je i na "kamenné" médium dostatečná doba k odpovědi, či přinejmenším vyjádření stylu: "Dekujeme za upozornění, už se to nestane." :-) Nepřišlo však nic. Jsem zvědavý, jestli nějaká oprava zmíněných chyb bude uveřejněna v následujícím čísle. Chtěl bych věřit, že ano, neboť doposud k omylům autorů přistupovali otevřeně – viz např. článek o nanotechnologiích v jednom ze starších vydání.

To otevírá otázku, zda jsou internetová média méně důvěryhodná než tištěná. Když já napíšu nějakou blbost, tak se hned najde několik lidí, kteří mi v komentářích vynadají a já to mohu hned opravit. Podobně to funguje kdekoliv, kde internetový server dá čtenářům možnost komentovat (a kde jsou čtenáři dostatečně fundovaní). Tuto zpěnou vazbu má v klasickém médiu dávat šéfredaktor, který bývá osobně zodpovědný za obsah. U skutečných časopisů o vědě jako jsou NewScientist, Science nebo Nature prochází každý článek oponenturou odborníků a tam se podobné bludy určitě neobjevují.

Opravdu mě chyby, jako jsou tyto, mrzí. Hlavně z toho důvodu, že nemohu tušit, jestli se podobné neobjevují i v článcích, o jejichž tématice nemám ani základní znalosti. Zatím neztrácím důvěru v časopis jako takový, jen se budu před tím, než začnu číst článek, podezřívavě dívat, jestli autorem není náhodou Libor Michalec nebo Eva Borovičková.

Update (13. 8. 2004): Rozhoupal jsem se k tomu, abych napsal souhrnný kritický článek na tento časopis. Máte možnost si jej přečíst – Časopis 21. století.

Napsal Martin Srubar v 16:16 | Komentáře (7)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Nový Techblog na nové adrese
Novější příspěvek: Resty, restíčky

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.