Skok na obsah

Techblog > Nano > Pátá forma uhlíku – nanopěna

[CNW:Counter] TOPlist
31. 3. 2004 - Nano

Pátá forma uhlíku – nanopěna

V přírodě se uhlík vyskytuje ve dvou základních formách – grafit a diamant. Lidem se podařilo vytvořit další – fulreny, nanotrubky a nyní nově nanopěnu.

Vědci z Canberské univerzity bombardovali cíl ze sklovitého uhlíku (Což je grafit s nějakými příměsemi, který se také používá jako elektroda) umístěný v trubce z oxidu křemičitého vyplněné argonovou atmosférou laserem s frekvencí 10 tisíc pulzů za vteřinu. Když dosáhnul teploty kolem 10 tisíc °C (To už byl v plynné stavu – teplota vypařování grafitu je 3500 °C) začal se usazovat na stěnách trubky a vytvořil křížící se síť uhlíkových trubiček dlouhých pouze několik nanometrů, kterou vědci nazvali nanopěnou.

Na nanopěně jsou nejzajímavější její magnetické vlastnosti. Je totiž přitahována magnety. Zvláštní také je, že po několika hodinách při pokojové teplotě své magnetické vlastnosti ztratí. Je polovodivá a vzhledem ke své nízké hustotě (pouze 0,02 g/cm3 také velmi špatně vede teplo.

Tyto vlastnosti by údajně mohly být vhodně využity v medicíně. Vstříknutím nanopěny no krevního oběhu by se dosáhlo zvýraznění míst kudy proudí krev při magnetické rezonanci. Výzkumník z Michiganské univerzity s česky znějícím :-) jménem David Tománek navrhuje využití špatné tepelné vodivosti pěny při léčbě nádorů. Nanopěnu by vstříknul do nádoru, který by poté vystavil infračervenému záření. Díky přítomnosti tepelně nevodivé pěny by se nádor zahřál a tím zničil bez toho, že by se zahřála okolní tkáň.

Je docela zajímavé, že s přesunem našeho zkoumání do malého měřítka objevujeme dost nových forem nám známých materiálů. U uhlíků jsou to již tři. Co nám mohou nachystat materiály, o které se zatím příliš nezajímáme?

Napsal Martin Srubar v 17:52 | Komentáře (2)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Nejdelší nanotrubka
Novější příspěvek: Lasery malují 3D

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.