Skok na obsah

Techblog > Nano > O české podpoře nanotechnologie

[CNW:Counter] TOPlist
23. 8. 2005 - Nano

O české podpoře nanotechnologie

Ještě se vrátím k nedávné deklaraci podpory rozvoje nanotechnologe v České republice. Je nutné umět číst tiskovým zprávám mezi řádky. Aneb nikdo nevidí svět růžověji než tisková zpráva.

Dvě miliardy do výzkumu

Ozubené soukolí velikosti řádu nanometrů dvou kol sestavené z jednotlivých molekul

Nebudu se opakovat s detaily, jelikož už o tom informoval TH blog. Přidám jen svůj komentář. Jediná podstatná informace z tiskové zprávy je, že Akademie věd plánuje dát na nanotechnologii příští rok 100 miliónů Kč navíc a snad do roku 2012 by to mělo být 250 miliónů. Na první pohled to zní pěkně. Nanotechnologie je progresivní obor, nepotřebuje příliš velké investice, má vysokou přidanou hodnotu a může přinést mnoho peněz. Ale z globálního pohledu je to na houby.

Tyto nízké částky nemohou nastartovat masový vývoj nanotechnologie u nás. Jen podpoří stávající a chystané projekty lepším zafinancováním. Vzhledem k nízkému financování vědy ze státního rozpočtu, nepomůže přeskupení financí z jiných vědních oborů do nanotechnologie. Než budovat výzkum nanotechnologie ze slabých základů, proč raději nepodpořit u nás zavedenější a také silně perspektivní genetiku?

Účelový populizmus

Akademie věd vypustila informace o podpoře nanotechnologie čistě účelově. Potřebuje se zviditelnit před nadcházejícím projednáváním státního rozpočtu. Doufá, že nějaký politik zaslechnul, že nanotechnologie jsou zlatý důl, spojí si to s nedávnými zprávami o podpoře nanotechnologií Akademií věd a řekne si že by bylo vhodné prosadit o pár miliónů víc do vědy. Navíc slůvko "nano" je dnes populární, tak proč toho nevyužít? Ale takto to nemůže fungovat. Je nutné, aby na odpovědných místech byli ti, kteří dokážou myslet dál než do příštích voleb.

Už to ví i v zahraničí

Pár zahraničních serverů informovalo o údajné podpoře nanotechnologií v Česku.

České články o podpoře nanotechnologie u nás

Napsal Martin Srubar v 13:47 | Komentáře (73)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Superpevná fólie z nanotrubek
Novější příspěvek: Nanotrubky zpevní naše kosti

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.