Skok na obsah

Techblog > Nano > Nanotrubka dlouhá 4 centimetry

[CNW:Counter] TOPlist
16. 9. 2004 - Nano

Nanotrubka dlouhá 4 centimetry

Konečně se podařil velký skok ve výrobě nanotrubek. Byla vyrobena uhlíková nanotrubka dlouhá 4 centimetry. Jestli se divíte, proč se nad tím tak raduji, když jsem v březnu referoval o nanotrubce dlouhé 100 m, máte důvod.

Pouze jedna nanotrubka

Dlouhá nanotrubka

Ten průlom spočívá v tom, že nyní se jedná o jedinou nanotrubku. To znamená, že vznikla jediná souvislá makromolekula dlouhá 4 centimetry. A to už je délka, se kterou se už dá něco dělat. Tehdy se jednalo o krátké nanotrubky slepené do vlákna o pevnosti polyetylénu; nyní využijeme celé její pevnosti nesnížené žádnými spoji. V současnosti se nanotrubky běžně vyrábějí dlouhé pouze několik stovek mikrometrů. Navíc vědci tvrdí, že nevidí důvod, proč by nemohli vytvořit trubku jakkoliv dlouhou. To už je příslib pro vesmírný výtah.

Výroba rychlá pro vědce – pomalá pro vesmírný výtah

Vlákno nanotrubky se vytváří rychlostí 11 mikrometrů za sekundu. Z toho plyne, že pokud chceme vesmírný výtah, musíme se tak jako tak naučit uhlíkové nanotrubky navazovat. (Jsem zvědam, zda někoho napadne použít obyčejný uzel. :-) Proč? Délka lana vesmírného výtahu má být 91 tisíc kilometrů. A jak dlouho by "rostlo" takové lano? Přibližně 260 tisíc let. Tak dlouho by se nám asi čekat nechtělo. Pro běžné aplikace se nám určitě bude dařit vytvářet dostatečně dlouhé kontinuální nanotrubky, ale pro výtah to nebude možné. Nemyslím si, že by se někomu podařilo rychlost růstu nanotrubky výrazně zvýšit. Je to chemický proces, který se dá ovlivnit jedině katalyzátory a ty se nenacházejí snadno. Narozdíl od výroby klasických umělých vláken, která je procesem mechanickým – vlákno se táhne.

Neodpustím si poznámku ke zdrojům informací tohoto spotu. Tato zpráva je stará již několik dnů, ale (hojně odkazovaná) stránka s tiskovou zprávou Národní laboratoře v Los Alamos (LANL) je stále nedostupná. Až dnes se mi podařilo objevit kopii na jakémsi vládním webu. Musím říct, že tato tisková zpráva obsahuje 100 krát méně (nových) informací než 20 krát kratší abstrakt placené zprávy na Nature materials. Je vidět, že LANL má kvalitní PR oddělení. Pár podnětných myšlenek jsem nalezl na Slashdotovské diskuzi k tomuto tématu.

Napsal Martin Srubar v 22:53 | Komentáře (4)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Filtrování vody nanotrubkami
Novější příspěvek: Mechanická paměť pro počítače

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.