Skok na obsah

Techblog > Medicína > Káva je největší zdroj antioxidantů

[CNW:Counter] TOPlist
31. 8. 2005 - Medicína

Káva je největší zdroj antioxidantů

Znamená to snad, že čím víc kávy vypijeme, tím budeme zdravější? Je lepší pít kávu, než se cpát zeleninou? Nedávný průzkum stravovacích návyků Američanů na tyto otázky odpovídá.

Antioxidanty získáváme především z kávy

Šálek kávy s pěnou

To, že je káva největším zdrojem antioxidantů neznamená, že je také nejvydatnějším. Nadpis je v tomto ohledu dvojsmyslný. Pravdou je, že při zkoumání původu antioxidantů v jídelníčku Američanů, vědci přišli na to, že jich nejvíce získávají z kávy. Druhým největším zdrojem je černý čaj. Následovaly banány, ořechy, kukuřice, červené víno, pivo, jablka až za nimi se objevila rajčata a brambory. Výsledek není zrovna lichotivý pro tak propagovanou zeleninu. Chyba však není na její straně.

Vítězství kávy není způsobeno vysokou koncentrací antioxidantů v ní, jako spíše množstvím, jaké jí vypijeme. Pochybuji, že bychom se v konzumaci kávy výrazně lišili od obyvatelů USA. Prostě pijeme více kávy, než jíme zeleninu. To je jistě špatně. Nedoženeme přísun užitečných látek, zejména vláknin, ze zeleniny, zvýšenou konzumací kávy. Optimální jsou jeden až dva šálky za den. Netuším, jestli i zde platí obdoba českého pivního výzkumu, který prokázal, že pití pěti piv denně je zdraví prospěšnější než nepití vůbec. Výzkum se nezmiňuje, jestli je nutné pít pravou mletou kávu, nebo zda si i instantní zachovává obsah užitečných látek.

Graf deseti největších zdrojů antioxidantů ve stravě Američanů

Čím jsou antioxidanty prospěšné

Antioxidanty jsou našemu tělu prospěšné tím, že reagují s volnými radikály, které pak nemohou dále škodit v našem organizmu a způsobovat poškození buněk. Z toho důvodu se předpokládá, že brání vzniku rakoviny a chorob srdce. Káva samotná by nás měla ochránit, kromě výše uvedeného, od diabetu druhého typu a Parkinsonovy choroby.

Nad šálkem kávy

Samozřejmě nejlepším zcela prokázaným zdravotním přínosem kávy je navození dobré nálady a pohody. Zejména proto, že jsme zvyklí ji popíjet v příjemných chvílích. Jestli si ji často užíváte ve stresu, jste o její největší klad ochuzeni. A nezapomeňte; káva má být horká jako letní den, černá jako noc a sladká jako nejlepší milenka.

Asi bych měl někoho pozvat na kávu.

Napsal Martin Srubar v 23:04 | Komentáře (101)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Infračervený pohled na zubní kaz

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.