Skok na obsah

Techblog > Mars > Kovový meteorit na Marsu

[CNW:Counter] TOPlist
20. 1. 2005 - Mars

Kovový meteorit na Marsu

Vozítko Opportunity nalezlo meteorit, který se skládá především z železa a niklu. Je to první meteorit, který jsme byli schopni identifikovat na jiné planetě než na Zemi.

Je kovový meteorit náhoda?

Kovový meteorit s nerovným povrchem usazený v písčitých usazeninách na povrchu Marsu
Credit: NASA

Na tom, že je na povrchu Marsu meteorit by nebylo nic tak divného. Na Zemi dopadá asi 10 tisíc tun materiálu z vesmíru ročně a není důvod, proč by se různé kousky skal měly zrovna Marsu vyhýbat. Zvláštní je, že se jedná o téměř čistě kovový meteorit. Takových je v našich pozemských poměrech pouhých 6 %. Otázkou je, jestli je nález kovového meteoritu náhoda, nebo je to projev toho, že na Mars dopadá více kovových meteoritů než na nás.

Z jádra planetky

Kovové meteority pocházejí z jader planet či planetek, které dost velké a dost zahřáté na to, aby se u nich mohlo vytvořit jádro z kovu a na povrch mohly vyplout lehčí horniny. Ihned se nám mohou vybavit spekulace o blízkosti pásu planetek, který by snad mohl být pozůstatkem po dřívější "chybějící" planetě, ale není.

Vědci se nyní více zaměří na zkoumání kamenů na pláních Marsu, aby zjistili, zdali náhodou některé z nich nejsou také "mimomarsovského" původu, a pokud ano, tak jaké mají složení. Připomínám, že rovery Spirit a Opportunity jsou na Marsu již téměř rok a stále fungují a ujely dohromady 5,75 km, což je docela nevídané. Vozítko Opportunity tam snad oprašují i zelení mužíčci.

Napsal Martin Srubar v 23:29 | Komentáře (121)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Moře na Marsu
Novější příspěvek: Mars Express má problémy

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.