Skok na obsah

Techblog > Mars > Jak je to s tou vodou na Marsu?

[CNW:Counter] TOPlist
14. 3. 2003 - Mars

Jak je to s tou vodou na Marsu?

Už jsem psal, že Kanály na Marsu mohl vytvořit roztávající sníh, ale že voda v kapalném stavu se na Marsu nevyskytuje. Ale vědci objevili pruhy a skvrny na úbočích kráterů a údolí, o kterých si myslí, že je mohla vytvořit slaná voda. Teplo produkované geotermální (spíše Marsotermální) energií Marsu ohřeje podzemní vrstvu ledu, ten roztaje, smísí se s minerály v půdě a toto "osolení" způsobí, že je tato slaná voda schopna téct i při mnohem nižších teplotách a tlacích, než voda čistá. Vždyť ti, kteří spadnou v polárních oblastech Země do moře, taky mohou umrznout, v tekuté mořské vodě, která má ale méně než 0°C.

Tento objev podle mě zásadně zvyšuje šance na nalezení současného života na Marsu, protože, když na Zemi mohou žít organismy v obrovských mořských hloubkách ve vodě plné síry a podobných svinstev, kde jediným zdrojem energie/tepla je pouze geotermální energie, tak proč by podobný život nemohl být i na Marsu? Pravda, do zelených mužíčků nebo Marťanů podle Raye Bradburyho to má daleko…

Napsal Martin Srubar v 12:02 | Komentáře (0)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Kanály na Marsu mohl vytvořit roztávající sníh
Novější příspěvek: Mars má tekuté jádro

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.