Skok na obsah

Techblog > Astronomie > Vesmír se rozpíná čím dál rychleji

[CNW:Counter] TOPlist
18. 9. 2003 - Astronomie

Vesmír se rozpíná čím dál rychleji

Taková informace vám asi mnoho neřekne a ani to, že v tom případě by vesmír byl skutečně nekonečný není příliš zajímavé. Vesmír může skončit v zásadě dvěmi způsoby. První je, že se jeho rozpínání bude stále zpomalovat, až se jednou zastaví a přejde do smršťování, které se snad skončí velkým krachem, tzn. vesmír se zmenší do jednoho bodu (Pomíjím různé superstrunové teorie.). Jinou možností je, že se bude rozpínat stále. Existuje také třetí varianta, že se rozpínání vesmíru zastaví za nekonečnou dobu, ale to je pro naše uvažování na úrovni druhé možnosti. Co se stane v posledních okamžicích smršťujícího se vesmíru, si lze poměrně snadno představit – ohromně hustá a žhavá směs různých látek. Ale co se může dít při nekonečně dlouhém rozpínání?

Při takovém konci vesmíru nebude nikde nic. Velká část hmoty bude přeměněna na záření a zbytek bude pohlcen v černých dírách. Za mnoho miliard let se vypaří i černé díry. Až vyhasnou záblesky z posledních okamžiků vypařování černých děr, tak bude absolutní tma. Za nekonečně dlouhou dobu poté se teplota záření ve vesmíru nekonečně blízko přiblíží k absolutní nule.

Proč vás zatěžuji takovými katastrofickými vizemi? Inu protože článek o supernovách, rozpínaní vesmíru a temné hmotě na ScienceDaily tvrdí, že se vesmír rozpíná čím dál rychleji. Koukat různě daleko do minulosti můžeme bez problémů. Podíváme se na objekt vzdálený milión a dva milióny let a můžeme porovnávat. V tomto případě jsou to supernovy známých typů, u kterých známe skutečnou jasnost a můžeme určit jejich vzdálenost. Výsledek byl potvrzen dvěmi nezávislými výpočty, ale přesto panují určité pochybnosti. Je totiž možné, že třeba mezigalaktický prach mohl způsobit výraznější rudý posuv u některých supernov.

Otázka definitivního konce našeho vesmíru je tedy stále otevřená.

Napsal Martin Srubar v 21:47 | Komentáře (64)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Hluk z černé díry – zvuk ve vakuu
Novější příspěvek: Bouřlivé vesmírné počasí

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.