Skok na obsah

Techblog > Astronomie > Příliš blízko, příliš horko

[CNW:Counter] TOPlist
14. 3. 2003 - Astronomie

Příliš blízko, příliš horko

U jiných hvězd, než je Slunce objevujeme zatím zejména planety, které jsou stejného typu, jako náš Jupiter. Od něj se liší tím, že jsou velmi blízko jejich "mateřské" hvězdě – říká se jim "horký Jupiter".

Hubbleův teleskop se nedávno zaměřil na vůbec první objevenou extrasolární planetu (chcete-li vědět jméno, tak je to poetické "HD 209458b"). Zjistilo se, že obíhá velmi blízko  – 7 miliónů kilometrů – hvězdy, která je velmi podobná Slunci. To je osmina vzdálenosti Merkuru od Slunce (Země je vzdálena cca 150 miliónů km). Díky této malé vzdálenosti ztrácí planeta ze své atmosféry a díky působení "místního Slunečního větru" nejméně 10 tisíc tun za sekundu. Na svém orbitu vypadá jako kometa.

Záhadou bylo, jak mohla tak těžká planeta vzniknout tak blízko hvězdy. Ona ale pravděpodobně vznikla ve vzdálenosti mnohem větší, ale postupně se po spirálovité dráze dostávala na současný orbit.

Napsal Martin Srubar v 19:46 | Komentáře (4)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Nová skvrna na Jupiteru
Novější příspěvek: Nejzajímavější konec vesmíru

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.