Skok na obsah

Techblog > Astronomie > Magnetické bubliny, zlobivé Slunce

[CNW:Counter] TOPlist
8. 11. 2003 - Astronomie

Magnetické bubliny, zlobivé Slunce

Tak se nám Sluníčko zase zlobilo. Proběhla na něm erupce, která nemá v dějinách jeho sledování obdoby. Byla dokonce větší než ta, která proběhla nedávno. Oblak nabitých částic nás má zasáhnout jen svým okrajem, a tak snad nemusíme očekávat větší škody než při poslední sluneční bouři. Ta, mimochodem, způsobila pěknou polární záři (via Binární světlo) i v nepolárních krajinách. Sonda SOHO se opět činila a máme tedy poslední "vzplanutí" Sluníčka pěkně zachyceno. Jirkovi z Deníčku se bude tentokrát "cédéčko" líbit ještě víc. :-)

A co ty magnetické bubliny? Ty příliš nesouvisí se zlobivým Sluncem, ale vyšel o nich skutečně zajímavý článek Magnetické bubliny v kupách galaxií na Aldebaranu. Představte si "NĚJAK" vytvořené bubliny magnetického pole o velikosti naší galaxie, které stoupají v oblaku žhavého plynu "vzhůru."

Napsal Martin Srubar v 22:12 | Komentáře (110)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Bouřlivé vesmírné počasí
Novější příspěvek: První fotografie exoplanety

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.