Skok na obsah

Techblog > Osobní > Blogy o vědě přibývají

[CNW:Counter] TOPlist
24. 12. 2006 - Osobní

Blogy o vědě přibývají

Mezi tématy, kterými se weby a zvláště blogy zabývají je populární věda popelkou. Psaní "popsci" útvarů vyžaduje nadšení a znalosti. O to větší radost mi dělá, když se pomalu začínají objevovat weby, které se tematicky blíží Techblogu.

Má smysl vytvářet web o vědě?

Náhled na weby Hybrid.cz, blog Jana Koláře na respekt.cz a blog Věda a technika

Rozhodně ano. Určitě nejsem sám, kdo si to myslí. V mém případě mi to velice pomáhá rozvíjet své znalosti běžné angličtiny a udržovat si přehled o tom, co se děje ve světě. Také se učím vyjadřovat se psaným projevem, což je pro mě také velký přínos. Ač pánové píšící weby uvedené níže, mají evidentně jinou motivaci; to, že píší, je samo o sobě výborné. A nyní je velice stručně probereme jednoho po druhém.

Jan Horčík a Hybrid.cz

Jan Horčík se věnuje webu www.hybrid.cz a probírá na něm technologie, které v budoucnu povedou k ekologické a efektivní automobilové dopravě. I když se neprezentuje jako blog, články jsou převážně krátké, vystihují podstatu zajímavosti. Ocenil bych přímé odkazy na zdrojové články a více souvisejících odkazů, ať má čtenář možnost snadno se dozvědět více.

Jan Kolář na blog.respekt.cz

Vědec píšící o vědě na adrese kolar.blog.respekt.cz. Články jsou delší a je vidět, že autor je trochu svázán formátem pro klasická tištěná média. Od blogu bych očekával více uvolněnosti v projevu. Vzhledem k délce článků většinu jen krátce proletím a čtu jen ty, které mě zaujmou.

Pavel Mastný a jeho Věda a technika

Pavel Mastný píše na adrese veda-technika.blogspot.com. Témata, o kterých píše, se mi velmi zamlouvají – má široký záběr a vybírá skutečně zajímavé věci. Dokonce se pouští do vysvětlování krás matematiky, což je docela odvaha. Bohužel výklad je velice podobný textu libovolných skript, takže nezjednodušuje pochopení základních principů vysvětlovaného tématu.

Všechny weby jsou poměrně mladé. Psaní webu je docela náročné a dělat to kvalitně po dlouhou dobu je už řehole. Věřím, že pánové vytrvají a potěší své čtenáře spoustou zajímavých článků.

Znáte další zajímavý český blog či web o vědě? Dejte vědět v komentářích. Proč o vědě píší tak málo ženy? Odpovídá to jejich zastoupení v technických profesích?

Rozmach vědy a techniky na českém internetu?

Začínám se těšit, že se okolo vědy a techniky na českém internetu vytvoří dostatečná síť webů a blogů, aby mohli spolu navzájem souhlasit i nesouhlasit, horlivě diskutovat, strhávat čtenáře a vůbec dostat vědu ještě více do povědomí. Psaní o vědě bude více interaktivní, než je nyní. A to bude dobře nejen pro autory, ale i čtenáře.

Aktualizováno 25. 12. 2006
Náhodou jsem narazil na web ScienceWeek.cz. Je to velice jednoduchý agregátor některých českých webů o vědě. Můžete pomocí něj snadno sledovat více webů na jednom místě. Škoda jen, že systém nálepek funguje poněkud zvláštně a spíše nefunguje. Každopádně zajímavý počin. A navíc, podle kontaktních údajů za ním stojí žena.

Související

Napsal Martin Srubar v 23:32 | Komentáře (85)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice. Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.